chat icon Online chat

Přehled dotačních programů

24.10.2024

Dotace na fotovoltaiku pro rodinné a bytové domy, firmy i obce

Celkové dotace na fotovoltaiku se pohybují v řádech desítek miliard a jsou určeny pro realizace na celém území České republiky. Čerpat je mohou jak majitelé rodinných domů, tak bytové domy. Další programy jsou určené pro malé, střední i velké firmy, obce a komunální budovy. Pojďme se podrobněji podívat na podmínky jednotlivých programů.

 

Nová zelená úsporám pro rodinné domy

Program Nová zelená úsporám běží již několik let a za tu doby seznal několik změn. Poslední se odehrály v září 2024 a dotace na fotovoltaiku pro rodinné domy aktuálně činí až 160 000 Kč, respektive 200 000 Kč v kombinaci se zateplením domu. Program navíc přiznává bonifikaci 10 % majitelům domů ve znevýhodněných lokalitách, v tom případě je dotace až 176 000 Kč, respektive 220 000 Kč. Celková výše dotace pak může dosáhnout až 50 % způsobilých nákladů a je vyplácena po instalaci fotovoltaické elektrárny.

Dotace na fotovoltaiku z programu Nová zelená úsporám jsou určené pro majitele a spolumajitele rodinných domů, novostaveb či rekreačních objektů, které byly trvale obývány alespoň 24 měsíců před podáním žádosti (musí mít přidělené číslo popisné či evidenční).

 

Smlouva_domumentace-_9_ aww 

 

Nová zelená úsporám pro bytové domy

Program Nová zelená úsporám poskytuje dotace na fotovoltaiku i pro bytové domy. O tuto dotaci mohou žádat bytové družstva a společenství vlastníků jednotek. Výše dotace je odvislá od celkového výkonu fotovoltaické elektrárny, kapacity akumulačního zařízení, tedy bateriového úložiště, a také od počtu bytových jednotek sdílející energii vyrobenou fotovoltaickou elektrárnou.

 

Za 1 kWp instalovaného výkonu 15 000 Kč
Za 1 kWh akumulačního systému 10 000 Kč
Za bytovou jednotku sdílející elektřinu z FVE systému a připojenou k systému optimalizace spotřeby energie 10 000 Kč

Dotace je opět do výše 50 % způsobilých nákladů, ale je vyplacena zálohově. Tedy bytové domy a společenství vlastníků jednotek nemusí mít k dispozici všechny finanční prostředky na realizaci, ale stačí jen polovina.

 

OP TAK pro malé a střední firmy

Z programu OP TAK mohou čerpat dotace na fotovoltaiku, ale i další opatření, všechny typy firem, ale právě pro malé a střední podniky jsou podmínky nejzajímavější. Konkrétně u malých podniků může dotace dosáhnout od 50 do 80 % způsobilých výdajů, u středních firem od 40 do 70 % a u velkých podniků od 30 do 60 % maximálně do výše 200 milionů korun. Na instalace fotovoltaických elektráren do výkonu 50 kWp při využití dotace mohou malé, střední, ale také velké podniky čerpat bezúročnou půjčku od 500 000 Kč do 3 000 000 Kč. Zároveň mohou získat dotaci na 30 % způsobilých výdajů instalované fotovoltaické elektrárny a 50 % způsobilých výdajů na bateriové úložiště.

 

Program RES+ pro firmy, obce a komunální budovy

Posledním program, z něhož lze čerpat nemalé dotace na fotovoltaiku, je RES+. Ten je rozdělený do čtyř výzev (aktivní jsou již jen tři), z nichž každá poskytuje podporu jiné oblasti. Výzva číslo 1 podporuje podnikatelé a firmy, kteří jsou stávající nebo budoucí držitelé licence pro podnikání v energetických odvětvích (výroba elektřiny). Maximální výše dotace na fotovoltaiku je ve do 50 %. Výzva číslo 3 je určena pro malé obce do 3000 obyvatel a výše příspěvku je až do 75 %. Ve výzvě číslo 4 pak mohou žádat kraje, obce, samosprávy, církve a jimi zřizované příspěvkové organizace, právnické osoby a společnosti, včetně sdružených projektů na budovy a další infrastrukturu ve svém vlastnictví. Dotace na fotovoltaiku se v tomto případě skládá ze dvou částí, 45 % je určeno na instalaci FVE a až 30 % na bateriovou akumulaci.

 

Zvažujete realizaci fotovoltaické elektrárny a chcete vědět více o dotacích na fotovoltaiku? Rádi byste čerpali dotace, ale nevíte jak a které? Ozvěte se nám přes náš kontaktní formulář. Pomůžeme vám s projektem, vybereme vhodný dotační program a zároveň se postaráme o zpracování a vyřízení dotace.

Konzultace zdarma

Získáte plnohodnotný návrh optimalizace energetické náročnosti vašeho domu a my vám zařídíme dotaci.

spinner
Toto pole není správně vyplněno.
Toto pole není správně vyplněno.
?

PSČ je pro náš důležité z důvodu přidělení správného
obchodně-technického zástupce, který má na starost vaši lokalitu

Toto pole není správně vyplněno.
?

Zde vložte svůj promo kód. Neznáte-li svůj promo kód a
nebo byste chtěli zjistit více informací o programu
klientských doporučení, klikněte ZDE.

?

Fotografie střechy, vyúčtování elektřiny, atd.

icon
*povinné pole
ICON: Spinoco chat