Fotovoltaický ohřev vody – ano či ne?

23.08.2023

Proč si pořídit fotovoltaický ohřev vody?

Chcete snížit náklady na ohřev vody pomocí obnovitelných zdrojů? Pak máte v podstatě tři možnosti. Fotovoltaický ohřev vody, fotovoltaickou elektrárnu s napojením na elektrický bojler a fotovoltaickou elektrárnu v kombinaci s tepelným čerpadlem pro ohřev vody. Finančně i administrativně nejjednodušší je fotovoltaický ohřev vody. Proč tedy zvolit právě ten?

Náklady na ohřev vody tvoří v domácím rozpočtu značnou položku a moci si je snížit ráda využije řada z nás. Rychlým a snadným řešením je fotovoltaický ohřev vody, který se od klasické fotovoltaické elektrárny liší tím, že se jedná o samostatný ostrovní systém. Pro majitele to znamená jediné: technicky a administrativně snazší řešení. Systém totiž nevyžaduje připojení do distribuční sítě, a tedy ani povinnou úpravu elektrorozvaděče dle podmínek distribuce, a tudíž ani souhlas s připojením do distribuční soustavy.

Jak systém fotovoltaického ohřevu vody funguje?

Systém pro fotovoltaický ohřev vody se skládá ze tří komponentů. Základem jsou solární panely. Dále je to střídač neboli měnič, který převádí energii vyrobenou fotovoltaickými panely na proud. A pak ohřívač vody, který je k systému připojen.

jak-to-funguje_schema-cervene-nove-2  

Instalace je také velmi nenáročná. Na střechu domu či na jiný objekt nebo pozemek se umístí 4 až 10 fotovoltaických panelů. Ty jsou propojeny s DC rozvaděčem s přepěťovou ochranou (pro zvýšení bezpečnosti celé instalace). Od něj vede druhá trasa do technické místnosti do druhého DC rozvaděče a dále do střídače. Střídač obsahuje dvě zásuvky, které umožní připojit až dvě topná zařízení, například bojlery nebo akumulační nádoby. Jeden výstup bude definován jako primární a bude topit jako první a druhý se aktivuje v momentě, kdy termostat prvního přestane přijímat energii ze střídače. Díky implementované funkci MPPT se střídač automaticky přizpůsobí výkonu ohřívače a nastaví jeho pracovní bod tak, aby se energie přijímaná ze systému fotovoltaických panelů maximalizovala. Celý systém je také nutné uzemnit.

Kdo může čerpat dotaci?

Na systém lze čerpat státní dotace ze dvou programů – Nová zelená úsporám a NZÚ Light. První je určený pro běžné domácnosti a lze z něj získat až 45 000 Kč, respektive pro majitele z Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje až 49 500 Kč. Dotace je vyplácena po doložení realizace. Podávat žádosti do tohoto programu lze od září 2023.

Druhý program, NZÚ Light, je určený pro nízkopříjmové domácnosti, což v praxi znamená, že žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo v období mezi 12. zářím 2022 a dnem podání žádosti pobírali příspěvek na bydlení. V programu lze získat až 90 000 Kč a příspěvek je vyplácen zálohovou formou, tedy předem. V tomto programu jsou žádosti přijímány již od května 2023.

Žádat o prostředky z programů mohou vlastníci nebo spoluvlastníci rodinného domu či trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci. Povinností je, aby rekreační objekt měl vlastní číslo popisné. U NZÚ Light navíc platí podmínka trvalého pobytu v dané nemovitosti, a to před datem 12. září 2022 do podání žádosti.

Dle zvoleného řešení a výše dotace se mohou náklady na realizaci pohybovat již od 1 Kč. Fotovoltaický systém ohřevu vody si navíc můžete pořídit i ke stávající fotovoltaické elektrárně. Výhodou takového řešení je jednak další snížení nákladů na energie, konkrétně na ohřev teplé užitkové vody, a jednak možnost získat další dotaci na nové opatření. A to i v případě, že jste již dotaci získali například na fotovoltaickou elektrárnu.    

V případě zájmu o fotovoltaický ohřev vody se nám ozvěte přes konzultační formulář a my k vám zdarma zašleme technika, který s vámi probere možné řešení.

 

Konzultace zdarma

Získáte plnohodnotný návrh optimalizace energetické náročnosti vašeho domu a my vám zařídíme dotaci.

?

PSČ je pro náš důležité z důvodu přidělení správného
obchodně-technického zástupce, který má na starost vaši lokalitu

Prosím zkontrolujte zápis PSČ.

?

Zde vložte svůj promo kód. Neznáte-li svůj promo kód a
nebo byste chtěli zjistit více informací o programu
klientských doporučení, klikněte ZDE.

?

Fotografie střechy, vyúčtování elektřiny, atd.

icon

Řešení potřebuji pro:

Zajímá mě technologie:

*povinné pole