Soběstačnost i dotace: Obnovitelné zdroje kromě domácností v ČR lákají i firmy

23.04.2024

Článek vycházející s rozhovoru s Reném Milotou pro Prima CNN

Ceny energií klesají, nicméně zájem o obnovitelné zdroje v Česku neutichá. Domácnosti, jež byly doposud hlavními zájemci, v poptávce rychle dohánějí soukromé společnosti. I jejich majitelé chtějí posílit vlastní nezávislost a soběstačnost a ušetřit peníze vynaložené na účty za energie. A pomáhá také spuštění nového dotačního programu RES+, v němž na úspěšné žadatele čeká devět miliard korun. V pořadu Interview PLUS to řekl René Milota, jednatel společnosti Acetex. Podle něho se s pomocí obnovitelných zdrojů dají ušetřit i více než tři čtvrtiny z nákladů.

 

Fotovoltaika a tepelná čerpadla — pojmy, které v posledních dvou letech velmi často zaměstnávaly internetové prohlížeče. Zájem o ně byl tak vysoký, že jejich dodavatelé měli na dlouho dopředu obsazené všechny termíny pro dodání i instalaci. V současnosti poptávka nikterak výrazně neklesá, přesto se už situace uklidnila. Realizační lhůty se výrazně zkrátily. „V případě rodinných domů se bavíme o instalaci třeba do tří měsíců. Pokud jsou to větší objekty, tam je to individuální dle velikosti instalovaného výkonu na daném objektu. Konkrétně u velikosti třeba 50 kWp, což už je většinou sektor firemní, se pohybují instalace od dvou do třeba deseti dnů v rámci realizace a příprava je kolem dvou tří měsíců,“ uvádí René Milota, jednatel společnosti Acetex.

 

 
Soběstačnost i dotace: Obnovitelné zdroje kromě domácností v ČR lákají i firmy
Realizace fotovoltaické elektrárny od Acetexu ve sportovním areálu Hamr v Praze.

 

Ten dodává, že situace pro prodejce zůstává příznivá i přesto, že ceny energií průběžně klesají. „Zájem je pořád velký. Ze strany firemního sektoru se díky novým dotacím ještě zvýšil.“

 

Úspory a ekologie v hlavní roli

 

Důvodů k volbě obnovitelných zdrojů je přitom celá řada. „Nezávislost firem na dodavatelích je jedna z motivací. Svou roli hraje i ekologie a tlak z Evropské unie na snížení uhlíkové stopy. Samozřejmě hlavní roli hraje ta ekonomická stránka,“ zmiňuje ty nejzásadnější René Milota v pořadu Interview PLUS.

 

Soběstačnost i dotace: Obnovitelné zdroje kromě domácností v ČR lákají i firmy

Jednatel společnosti Acetex dále vysvětluje, že odhadnout úspory předem není úplně jednoduché. Při správné kombinaci ovšem mohou být značné. „Pokud bychom se podívali na konkrétní příklad průmyslového parku jednoho našeho zákazníka, tak tam jsme díky fotovoltaické elektrárně dokázali ušetřit v rámci prvních měsíců zhruba 60 % nákladů. Je to samozřejmě závislé na odběrovém diagramu dané firmy, ale úspory jsou veliké. V případě kombinace s tepelnými čerpadly se dá uspořit až 80 %.“To je výhled, který láká většinu firem bez ohledu na velikost. „Pokud bychom se měli bavit konkrétně, jsou to menší podniky až po větší výrobní haly, průmyslové parky nebo dokonce i zemědělská družstva,“ uvádí René Milota.

 

Ten dále vysvětluje, že pro instalace do 50 kWp nejsou třeba žádná povolení kromě připojení k distribuční soustavě. „A pokud se bavíme o větších elektrárnách nad 50 kWp, tam už je průběh instalace a přípravy projektu důkladnější, probíhá tam studie připojitelnosti, studie realizovatelnosti a připojení k distribuční soustavě, statika, požárně bezpečnostní řešení atd. My jako realizační firma všechny tyto náležitosti pro zákazníky zajistíme společně i s dotací.“

Dotace ušetří i 50 % nákladů

V souvislosti s navýšením limitu pro fotovoltaické elektrárny z původních 10 kW na 50 kW bez nutnosti stavebního povolení mluví jednatel společnosti Acetex o dalším impulsu k rozhýbání trhu. Podobně jako v případě zmiňovaných dotací.

 

„1. 3. 2024 odstartoval nový dotační titul RES+ v rámci Modernizačního fondu, který má několik výzev. Je v něm alokováno devět miliard korun. Ušetřit peníze a zároveň díky státní podpoře dostat ještě dotaci, je opravdu zajímavé, takže ten zájem ze strany firem se navyšuje.“O dotaci mohou žádat nejen společnosti, ale třeba i obce. „Je tam vždy 50 % uznatelných nákladů,“ uvádí René Milota s tím, že zaměstnanci Acetex dokážou zajistit pro své zákazníky komplexní podklady a vyřízení dotace „Provedeme je celou cestou od studie realizovatelnosti, jestli vůbec je možné instalovat fotovoltaickou elektrárnu na střechu, jestli jsme ji schopni připojit k distribuční soustavě, vybereme ideální dotační výzvu, která je vhodná pro daný objekt, pomůžeme zákazníkovi s celým  procesem.“Stejný servis pak čeká i zákazníky z řad domácností. „V České republice máme spoustu střech, které ještě nemají žádný obnovitelný zdroj. Nicméně budoucností trhu je firemní sektor,“ říká René Milota.Přepis článku, který vyšel na webu Prima CNN 15. dubna 2024: https://cnn.iprima.cz/sobestacnost-i-dotace-obnovitelne-zdroje-krome-domacnosti-v-cr-lakaji-i-firmy-432194-

Konzultace zdarma

Získáte plnohodnotný návrh optimalizace energetické náročnosti vašeho domu a my vám zařídíme dotaci.

?

PSČ je pro náš důležité z důvodu přidělení správného
obchodně-technického zástupce, který má na starost vaši lokalitu

Prosím zkontrolujte zápis PSČ.

?

Zde vložte svůj promo kód. Neznáte-li svůj promo kód a
nebo byste chtěli zjistit více informací o programu
klientských doporučení, klikněte ZDE.

?

Fotografie střechy, vyúčtování elektřiny, atd.

icon

Řešení potřebuji pro:

Zajímá mě technologie:

*povinné pole