chat icon Online chat

Příběhy našich klientů: Tři kamarádi s fotovoltaikou

24.05.2024

Fotovoltaika pro rodinný dům jako investice do budoucna

Velké Přílepy jsou obec, která se nachází necelých 15 kilometrů severozápadně od Prahy. Málokdo si při vstupu na její území uvědomí, že se ocitl v lokalitě jednoho z nejbohatších archeologických nalezišť v Čechách. V posledních letech zde vyrostla řada nových rodinných domů, které dávají zapomenout na osídlení již v době neolitu.

 

Vcházíme do jednoho z domů ve čtvrti s novější zástavbou. Dvoupodlažní rodinný dům obklopuje nádherná a pečlivě udržovaná zahrada. Na ní nás vítá majitel domu, JUDr. Karel Novotný, spokojený klient Acetexu. Od ledna mu na domě, kde nyní bydlí dcera s rodinou, funguje fotovoltaická elektrárna s výkonem 9,9 kWp.



Prvním impulsem k pořízení fotovoltaiky byla úvaha nad návratností investice. O fotovoltaické elektrárně jsem uvažoval delší dobu, ale v dobách, kdy se objevily první fotovoltaiky, tak návratnost byla okolo 15 let. A to se mi zdálo příliš dlouhé,” vzpomíná na svůj první zájem o fotovoltaické elektrárny majitel domu.


Jenže na přelomu let 2021 až 2022 přišla energetická krize, ceny se výrazně zvedly a návratnost fotovoltaických systému byla najednou někde jinde. Tehdy se Karel Novotný rozhodl, že si vlastní solární elektrárnu pořídí: “Vnímal jsem ji i jako investici do budoucna, nejen jako opatření na nastalou situaci.”



FVE_realizace_Velke_Prilepy (11)   FVE_realizace_Velke_Prilepy (15) 



Nabídek bylo hodně, vybrat správného dodavatele nebylo jednoduché


V době, kdy se pro fotovoltaiku rozhodl, působila na českém trhu řada firem, která využila tehdejší boom zájmu o obnovitelné zdroje. “Otázka výběru dodavatelské firmy byla poměrně obtížná, protože nabídek bylo mnoho, dlouho jsem nevěděl, podle čeho se rozhodnout,” vypráví Karel Novotný.


Nakonec si došel pro radu ke svému kamarádovi z nedalekých Libčic. Ten se také rozhodl, že si pořídí fotovoltaickou elektrárnu. Společně prováděli rešerše dodavatelských a instalačních firem, četli si recenze na internetu, koukali na facebookové stránky skupin zabývajících se fotovoltaikou. Novotný k tomu dodává: “A když jsme naše poznatky shrnuli, dospěli jsme k závěru, že na firmu Acetex je minimum nějakých stížností a naopak poměr kvalitního hodnocení vůči tomu negativnímu je jeden z nejlepších.” Jak on, tak kamarád se proto rozhodli oslovit pro realizaci právě Acetex.



Nehoda v Suezském průplavu měla dopad na Velké Přílepy



Po výběru dodavatele to vypadalo, že vše proběhne hladce a fotovoltaická elektrárna bude na rodinném domě Novotných ještě v roce 2022. Spolupráce začala ukázkově, posledního května podepsal majitel domu smlouvu a těšil se, že bude mít stejně jako kamarád z Libčic brzy na domě nainstalované panely. “Svou roli ale sehrála vyšší moc. Nehoda v Suezském průplavu zpozdila dodávku panelů od výrobce, což ovlivnilo délku realizace. Fotovoltaickou elektrárnu jsme spustili až v lednu 2023,” vysvětluje Karel Novotný.


Na domě má nyní umístěno 22 panelů AEG s jednotlivým výkonem 450 Wp a celkovým výkonem 9,9 Wp. Střídač je značky GoodWe 10K-ET a bateriové úložiště Pylontech H2 má čtyři moduly a celkovou kapacitu 14,2 kWh. Během prvních šesti měsíců provozu energie z fotovoltaické elektrárny nejenže pokryla spotřebu domu, část také majitel odprodal distributorovi, s kterým má uzavřenou smlouvu. Na realizaci získal dotaci 200 000 Kč z programu Nová zelená úsporám, jeho vlastní investice činila zhruba 300 000 Kč.


Spolupráci s firmou Acetex mohu doporučit. Škoda, že za mnou nepřišel třetí kamarád z naší party horalů. Má také dům u nás v obci, ale uzavřel smlouvu s jedním nejmenovaným dodavatelem, který je znám pro své výrazné problémy. Kamarád už zaplatil zálohu a teď se obává, že k realizaci nedojde. S kamarádem z Libčic se ho snažíme přesvědčit, aby na fotovoltaiku nezanevřel. Protože za nás je to výhodná investice, která má význam i do budoucna,” uzavírá majitel domu ve Velkých Přílepech.


Chtělo by se napsat, že tím příběh našeho klienta končí. Jenže tak to není. On ten příběh vlastně začíná, protože fotovoltaická elektrárna je investicí na desítky let. A po celou tu dobu bude Karlu Novotnému Acetex partnerem.



Jak vypadá elektrárna instalovaná ve Velkých Přílepech, se můžete podívat ZDE.








Konzultace zdarma

Získáte plnohodnotný návrh optimalizace energetické náročnosti vašeho domu a my vám zařídíme dotaci.

spinner
Toto pole není správně vyplněno.

Toto pole není správně vyplněno.
?

PSČ je pro náš důležité z důvodu přidělení správného
obchodně-technického zástupce, který má na starost vaši lokalitu

Toto pole není správně vyplněno.
?

Zde vložte svůj promo kód. Neznáte-li svůj promo kód a
nebo byste chtěli zjistit více informací o programu
klientských doporučení, klikněte ZDE.

?

Fotografie střechy, vyúčtování elektřiny, atd.

icon
*povinné pole
ICON: Spinoco chat