chat icon Online chat

Příběhy našich klientů: I když jsem konzervativní, fotovoltaiku doporučuji každému

24.05.2024

Zkušenosti s fotovoltaikou se hodily pro rodinný dům i firmu

Ti, kteří rádi jezdí po českých hradech a zámcích, musí mít Libochovice ve svém hledáčku. Na území města se nachází raně barokní zámek a kousek za ním se tyčí věž zříceniny hradu Hazmburg. My ale městem projíždíme až na samý konec, do komerčního areálu Libochovice. Dnes nás čeká exkurze do světa fotovoltaiky.

 

V ústrety nám přichází spolumajitel objektu, inženýr Otakar Šašek. Menší areál s několika firmami a provozovnami je doslova obklopen lány s fotovoltaickými panely. Je na nich elektrárna o výkonu 2,5 MWp: „Máme zkušenosti s provozem fotovoltaiky od roku 2010. Elektrárny, které jsou na pozemcích okolo, provozujeme my,“ vysvětluje a s úsměvem dodává: „Patříme k historii solárních baronů, kdy jsme nejprve byli ti průkopníci, pak jsme byli špatní a teď už to vypadá, že zas tak špatní nejsme.“

 

Byl jsem spokojený já i moji kamarádi, to rozhodlo

 

Elektřinu z velké instalace odprodávají do sítě. A protože chtěli zajistit i soběstačnost komerčního areálu, rozhodli se pro instalaci další fotovoltaické elektrárny přímo na střechy výrobních hal.

 

Dal jsem na osobní zkušenosti s firmou Acetex, mám od nich udělanou instalaci na střeše rodinného domu. Doporučil jsem je několika svým kamarádům a všichni byli spokojení, tak jsme se na Acetex obrátili i v tomto případě. Naším požadavkem bylo, aby jako realizační firma byli schopní zabezpečit instalaci dle legislativních podmínek a případnou dotaci,“ vypráví Otakar Šašek.

 

Cílem byla co největší soběstačnost areálu, ve kterém jsou umístěné kanceláře, výrobní hala, pneuservis s autoservisem, stavební firma a výrobna svíček. Nebylo tedy potřeba žádné bateriové úložiště. Pro firemní instalaci Acetex zvolil 83 panelů značky Canadian Solar s jednotlivým výkonem 545 Wp a se střídačem Huawei Sun 200-50 KTL. Celkový výkon elektrárny je 45,235 kWp.

 

Naše elektrárna by měla měla zajistit výrobu energie ze dvou třetin. Potřeba elektřiny je koncentrovaná od 7. hodiny ráno do zhruba 16. hodiny odpoledne, tedy v době toho nejintenzivnějšího slunečního svitu. V sobotu dopoledne je pak v provozu pneuservis. A podle prvních faktur to odpovídá, úspora je okolo 60 % z původní částky,“ potvrzuje inženýr Šašek.

 

Jak se projekt postupně vyvíjel, tak jsou zde nakonec nainstalované dva wallboxy. „Počítáme s tím, že je v budoucnu využije někdo z nájemců s elektromobilem. Daný člověk bude přes den pracovat v areálu a zároveň si u toho nabíjet auto,“ vrací se k realizaci spolumajitel. Nabíjecí stanice jsou značky EV Mate a mají jednotlivý výkon 22 kW.

 

Realizace_Acetex_FVE_wallbox_Libochovice (1) Libchovice_acetex_2  

 

Legislativní nástrahy pomáhal řešit Acetex

 

Tím, že v areálu v Libochovicích je fotovoltaika do výkonu 50 kW, byla instalace administrativně méně náročná. I přesto bylo třeba zařídit revize, připojení do distribuční soustavy a také možnou dotaci. „Právě v tom legislativním procesu vidím ty největší nástrahy a tam nám Acetex byl jednoznačně nápomocný.“

 

Instalace firemní fotovoltaiky do výkonu 50 kW nepodléhá nutnosti stavebního povolení, ani registrace k Energetickému regulačními úřadu, přesto je třeba si pohlídat revizi celého systému. Konečná výše dotace nakonec čítala 400 000 Kč z programu RES+ a 30 000 Kč z programu Nová zelená úsporám na nabíjecí stanice na elektromobily.

 

Fotovoltaika je cesta do budoucna

 

Jak se nám spolumajitel svěřil, tak původně byl vůči fotovoltaice hodně skeptický, nebyl žádný její příznivec. Má ale zkušenosti ze zahraniční, z Německa, kde je fotovoltaika de facto na každé střeše.

 

Realizace_Acetex_FVE_wallbox_Libochovice_2 (1) Libchovice_acetex  

 

Jsou tam i velké instalace na zemědělské půdě. A to je cesta do budoucna. Fotovoltaika je zdrojem levné elektřiny,“ dodává na závěr spolumajitel areálu Otakar Šašek. „Nebojte se pustit do její instalace, ať už na rodinném domě, nebo na podobném areálu, jako máme my tady. Je to cesta, kterou se svět vydal. A z mého pohledu, byť lehce konzervativního, ji mohu každému doporučit.“

 

Exkurze do nedávné historie fotovoltaických elektráren v Česku je u konce, byť v areálu v Libocovicích nedávno začali psát její novou, neméně zajímavou kapitolu. A my za Acetex jsme rádi, že jsme mohli být její součástí.

 

Na video z areálu s realizovanou fotovoltaickou elektrárnou a wallboxy se můžete podívat ZDE.

Konzultace zdarma

Získáte plnohodnotný návrh optimalizace energetické náročnosti vašeho domu a my vám zařídíme dotaci.

spinner
Toto pole není správně vyplněno.

Toto pole není správně vyplněno.
?

PSČ je pro náš důležité z důvodu přidělení správného
obchodně-technického zástupce, který má na starost vaši lokalitu

Toto pole není správně vyplněno.
?

Zde vložte svůj promo kód. Neznáte-li svůj promo kód a
nebo byste chtěli zjistit více informací o programu
klientských doporučení, klikněte ZDE.

?

Fotografie střechy, vyúčtování elektřiny, atd.

icon
*povinné pole
ICON: Spinoco chat