Příběhy našich klientů: Cesta z Prahy do roubenky v podhůří

16.08.2023

Realizace fotovoltaiky a tepelného čerpadla v roubence v Podkrkonoší

V jedné malé vísce v Podkrkonoší se nachází stylová roubenka, kterou obklopuje pozemek o rozloze skoro 5000 m2. Vůkol se line vůně levandule, rybízové keře se prohýbají pod úrodou sytě rudých a černých plodů a nad hlavami šveholí vlaštovky. Majitelka nás vítá osvěžujícím čajem z bylinek z vlastní zahrádky a představuje nám své poklidné útočiště před ruchem velkoměsta.

„Už rok a půl žiju napůl tady a napůl v Praze. Praha to je práce, tady je to radost. Pro změnu jsem se rozhodla v době covidu, kdy byly značně omezené možnosti pohybu. Být zavřená mezi čtyřmi stěnami, to nebylo nic pro mne,“ vzpomíná.

A protože je povoláním realitní makléřka, našla si místo, které přesně splňovalo její představy. Roubené stavení v klasickém podkrkonošském stylu vyvolává vzpomínku na předminulé století, a to se všemi jeho romantickými i praktickými dopady.

Tepelné čerpadlo už původní majitelé nestihli zprovoznit

„Původní majitelé tu měli pouze klasická kamna na dřevo. Než dům vytopili, trvalo to dva tři dny, stálo je to spousty práce, nemluvě o kouři a prachu. A když odjeli na pár dní mimo, tak se vraceli zpátky do studeného. Rozhodli se nakonec pro tepelné čerpadlo, ale kvůli prodeji stihli jen přípravné práce a pořízení bez zapojení,“ vysvětluje makléřka.

Majitelka se rozhodla, že na jejich projekt naváže a doplní ho ještě o vlastní fotovoltaickou elektrárnu. Na doporučení od blízké osoby oslovila pro realizaci naši společnost. Zakázky se ujal zkušený obchodně-technický zástupce Patrik Štěpán.

„Pamatuji si, když jsem viděl starou roubenku poprvé a pomyslel si, že instalace tepelného čerpadla nebude nic jednoduchého, protože v domě byly staré rozvody a jednoduchý krb,“ vybavuje si Patrik Štěpán a navazuje: „S klientkou jsme prošli celou nemovitost a vyslechl jsem veškeré její požadavky.  Na mne, respektive na Acetexu pak bylo navrhnout takové řešení, aby byla zákaznice spokojená. Jedním z požadavků byla částečná soběstačnost na elektřině, zejména v období od jara do podzimu. Vzhledem k plánované velmi nízké spotřebě a s ohledem na finanční náročnost projektu jsme navrhli výkon elektrárny 6,3 kWp s možností rozšíření do budoucna. Druhý zásadním, a řekl bych o dost těžším úkolem pro nás bylo zapojení již přistaveného tepelného čerpadla po původních majitelích. Stálo před námi rozhodnutí, zda vůbec tomuto požadavku vyhovět z důvodu držení záruk a následného servisu. Nakonec jsme do toho šli a zároveň jsme klientce pomohli vyřídit dotaci.“ 

Majitelka smlouvu uzavřela v listopadu 2021 a zvolila kompletní realizaci na klíč. Jak sama poznamenala, je to ideální řešení pro ty, kteří nemají technické zkušenosti, nebo vhodné kontakty na potřebné odborníky. „Jako nově přistěhovavší jsem tu nikoho neznala a bylo pro mne snazší nechat kompletní přípravné práce na Acetexu.“

Termín stěhování stanovila na 1. února 2022, tedy v době jednoho z nejstudenějších měsíců v roce. Jenže to původně vypadalo, že instalační práce proběhnou až po nastěhování a majitelka bude muset, stejně jako původní vlastníci, topit dřevem a doufat, že nepřijdou tuhé mrazy.

„Štěstí mi přálo, uvolnil se jeden lednový termín, hned mi z Acetexu zavolali, zda bych ho chtěla využít. Montéři tedy přijeli a pracovali několik dní v kuse, dokonce i dlouho do noci a o víkendu. Protože dům byl zatím prázdný, nabídla jsem jim možnost přespání, aby nemuseli jezdit sem a tam. A byl to dobrý tah, protože se všechno stihnulo do mého nastěhování,“ usmívá se majitelka roubenky.

Než vyrazí z Prahy, nastaví si vytápění domu

Celkem 14 panelů AEG o jednotlivém výkonu 450 Wp je umístěno na dvou střechách s jižní a východní orientací. Fotovoltaický systém zahrnuje střídač GoodWe 8K-ET a bateriové úložiště Pylontech H2 se třemi moduly. Výkon elektrárny je 6,3 kWp a kapacita baterie 10,65 kWh. Tepelné čerpadlo je Viessmann Vitocal 200 S výkonem 13 kW. Kapacita nádrže pro ohřev teplé užitkové vody je 300 litrů a kapacita akumulační nádrže je 400 litrů.

„Už při úvodní schůzce jsem panu Štěpánovi říkala, že bych preferovala možnost kapacitu systémů rozšířit pro více lidí. Mám dvě dospělé děti a počítám s tím, že i ony sem budou později i s rodinami jezdit,“ upřesňuje makléřka.

Přes rok a půl využívá komfortu obnovitelných zdrojů a zejména tepelné čerpadlo si nemůže vynachválit: „Ovládání pomocí aplikace je pro můj životní styl, kdy pendluji mezi dvěma místy, naprosto vyhovující. Předtím, než vyrazím z Prahy, nastavím vzdáleně tak, jak potřebuji, a přijedu do vytopeného domu.“

Kromě kompletní instalace svěřila majitelka do našich rukou i celé administrativní vyřízení státní dotace z programu Nová zelená úsporám. Celkově získala 300 000 Kč, což jí výrazně pomohlo s rozpočtem. Poměr dotace činil 48 % v případě fotovoltaiky a 30 % v případě tepelného čerpadla.

Po dvou příjemných hodinách se s majitelkou loučíme. Na cestu nám nabídla si natrhat rybíz. Jeho důvěrně známá a osvěžující chuť nám připomíná místo, které právě opouštíme: tradiční siluetu podkrkonošské roubenky, které dodaly šmrnc 21. století obnovitelné technologie.

Realizace_Podkrkonosi_2 

Realizace_Podkrkonosi_1 

Realizace_Podkrkonosi_3 

Realizace_Podkrkonosi_4 

Konzultace zdarma

Získáte plnohodnotný návrh optimalizace energetické náročnosti vašeho domu a my vám zařídíme dotaci.

?

PSČ je pro náš důležité z důvodu přidělení správného
obchodně-technického zástupce, který má na starost vaši lokalitu

Prosím zkontrolujte zápis PSČ.

?

Zde vložte svůj promo kód. Neznáte-li svůj promo kód a
nebo byste chtěli zjistit více informací o programu
klientských doporučení, klikněte ZDE.

?

Fotografie střechy, vyúčtování elektřiny, atd.

icon

Řešení potřebuji pro:

Zajímá mě technologie:

*povinné pole