chat icon Online chat

Tepelná čerpadla pro firmy

03.10.2024

Tepelné čerpadlo může firmě přinést úsporu až 70 %

Instalace firemních fotovoltaických elektráren se v posledním roce, dvou stala celkem běžnou záležitostí, přeci jenom dokáže společnosti ušetřit náklady na energie v desítkách procent. Naproti tomu využívání tepelných čerpadel ve firemním sektoru se teprve se rozbíhá, české firmy začínají objevovat nesporné výhody tohoto ekologického zdroje pro vytápění a ohřev vody.

 

Instalace tepelného čerpadla pro firmu je náročnější než pro rodinný dům. Předně je potřeba si určit, v jakém typu provozu budeme tepelné čerpadlo využívat. Jiné potřeby bude mít průmyslová hala a jiné kancelářská budova, nicméně pro oboje společnosti přinese tepelné čerpadlo výrazné úspory a výhody. Každá realizace zohledňuje individuální potřeby společnosti a nelze tedy využít jedno univerzální řešení. Například v průmyslovém provozu bude vedle vytápění zájem i o funkci chlazení, která přijde vhod v horkých letních měsících. Naopak kancelářské provozy budou spíše poptávat funkci napojení na stávající teplovodní soustavu se záměrem levného vytápění v zimním období.

„Firma, která se se pro tepelné čerpadlo rozhodne, si musí být vědoma, že se jedná o investici na 15 až 20 let. Proto je velmi důležité, aby zvolila kvalitní a značkové technologie, určené pro český trh. My instalujeme tepelná čerpadla německých značek Viessmann a Stiebel Eltron,“ uvádí jednatel společnosti Acetex Jakub Mahel a pokračuje: „Neméně důležitá je také profesionální instalace a kvalitní záruční a pozáruční servis.“

 

Vzduch-voda a noc a den

Nejčastějším typem tepelného čerpadla instalovaného v tuzemsku je model vzduch-voda. Ten je vhodný i pro komerční instalace. Správná volba tepelného čerpadla, jak už bylo řečeno výše, souvisí s typem provozu společnosti. Od toho se bude odvíjet i celkový výkon technologie. Tepelné čerpadlo může být umístěno jak sólově, tak i v kaskádě, pokud je potřeba dosáhnout vyššího výkonu.

Dalším aspektem, kterým by společnost měla při instalaci zohlednit, je její provozní doba. Pokud například funguje jen během dne, typicky třeba kancelářské budovy, obchody, drobné provozovny a podobně, může být pro ně zajímavé propojení tepelného čerpadla s fotovoltaickou elektrárnou. Ta může zajistit provoz čerpadla pomocí energie, kterou vyprodukuje. Ve větších průmyslových provozech se směnným provozem je důležité pohlídat technických stav budovy, aby nedocházelo k tepelným ztrátám. Ty mohou být způsobeny špatně těsnícími okny či dveřmi, proto je třeba zvážit další možnost energeticky úsporných opatření.

 

unnamed (2) 

Využijte dotací, které vám s financováním pomohou

Na snižování energetické náročnosti podniků a snižování emisí COmůžete využít štědré dotace, a to z projektu Úspory energie z Operačního programu technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Výše dotace je dle velikosti podniku od 30 % do 80 % způsobilých výdajů. Program přijímá žádosti až do 31. října 2025 a celková alokace je 5 miliard Kč.

„Podpora je určena pro všechny podniky vyjma hlavního města Prahy a opatřením musí společnost dosáhnout alespoň 30procentního snížení nákladů oproti původnímu zdroji. V kombinaci s dalšími zdroji, nejvhodněji s fotovoltaickou elektrárnou, lze dosáhnout úspor až ve výši 70 procent oproti původním nákladům,“ vysvětluje Jakub Mahel a uzavírá: „My v Acetexu celý projekt od přípravy, instalace, vyřízení dotace až po servis pro klienta zpracujeme, stačí jen poslat nezávaznou poptávku přes náš poptávkový formulář.“ 

Konzultace zdarma

Získáte plnohodnotný návrh optimalizace energetické náročnosti vašeho domu a my vám zařídíme dotaci.

spinner
Toto pole není správně vyplněno.
Toto pole není správně vyplněno.
?

PSČ je pro náš důležité z důvodu přidělení správného
obchodně-technického zástupce, který má na starost vaši lokalitu

Toto pole není správně vyplněno.
?

Zde vložte svůj promo kód. Neznáte-li svůj promo kód a
nebo byste chtěli zjistit více informací o programu
klientských doporučení, klikněte ZDE.

?

Fotografie střechy, vyúčtování elektřiny, atd.

icon
*povinné pole
ICON: Spinoco chat