Sklon a orientace střechy pro ideální fungování fotovoltaické elektrárny

09.09.2021

Jakou roli hraje orientace a sklon střechy? Co je důležitější, jaký je ideální stav a jak celou situaci řešit, to se dozvíte v tomto článku.

Kam a jak umístit fotovoltaickou elektrárnu? Mám na ní dostatek místa a je pro ni moje střecha vhodná? A pokud ne, je nějaké alternativní řešení, které mohu využít? S těmito dotazy se často setkávají naši obchodní zástupci při první konzultaci u klienta. 

Při instalaci fotovoltaické elektrárny je potřeba brát v potaz dva parametry střechy – její sklon a její orientaci. Tím důležitějším z nich je právě orientace. V podstatě lze využít jakékoli umístění vyjma toho severního. Na střechu umístěnou tímto směrem instalace fotovoltaiky z důvodu nízké efektivity neděláme a ani je nedoporučujeme. 

Orientace na východ znamená, že panely vyrábějí energii nejefektivněji ráno. Naopak maximalizace večerní výroby elektrické energie zaručí panely orientované na západ. Během dne poskytují nejvíce energie panely s jižní orientací. Orientace střechy s fotovoltaikou na jih je tedy ideální volbou, protože fotovoltaika bude vyrábět energii po nejdelší časový úsek během dne. Orientace na jih, ve srovnání s orientací na východ či západ, je o cca 20 % efektivnější. 

Sklon střechy a panelů

Panely je možné instalovat svisle i vodorovně, tedy jak na klasické sedlové, tak rovné střechy. U těch sedlových se nejvíce osvědčil sklon mezi 35° až 45°. Instalaci na šikmé střechy je možné ale realizovat v rozsahu od 15° do 50°, jen je jejich výtěžnost o něco nižší. To lze vykompenzovat navýšením počtu panelů. 

U vodorovné střechy se pak panely umísťují na speciální konstrukci a sklon panelů jí lze přizpůsobit. Většinou bývá mezi 10° až 35°. Podívejte se na instalace u našich zákazníků, na jaké typy střech se nejčastěji panely instalují. 

Zatížení střechy panely

Instalací fotovoltaiky na dům je třeba počítat s tím, že dojde k zatížení střechy, proto je potřeba mít na ně dostatečně dimenzované krovy. Zatížení u šikmé střechy činí cca 20 kg/m2, u rovné střechy se zátěžovými bloky cca 35–40 kg/m2. Je důležité si také ověřit, že máte na šikmé střeše krytinu umožňující kotvení konstrukce skrze vruty do krokví. 

Střecha je na sever, co teď?

I když máte střechu orientovanou jen na severní stranu, a i tak toužíte po výrobě levné sluneční energie z fotovoltaiky, nezoufejte. Existuje několik alternativ, kam panely umístit. Jednak je to na přidružené stavby na pozemku, typicky garáž, technický či zahradní domek a podobně. Případně lze panely umístit přímo na pozemek. 

Je nám jasné, že zatímco orientaci střechy na světovou stranu s kompasem zvládne každý, tak další technické parametry je těžší zjistit. Objednejte si proto konzultaci zdarma přes náš formulář a obchodně-technický zástupce vám pomůže se vším ostatním. Můžete si také přečíst článek Instalace fotovoltaické elektrárny pro rodinný dům krok za krokem a dozvědět se vše potřebné. 

Konzultace zdarma

Získáte plnohodnotný návrh optimalizace energetické náročnosti vašeho domu a my vám zařídíme dotaci.

?

PSČ je pro náš důležité z důvodu přidělení správného
obchodně-technického zástupce, který má na starost vaši lokalitu

Prosím zkontrolujte zápis PSČ.

?

Zde vložte svůj promo kód. Neznáte-li svůj promo kód a
nebo byste chtěli zjistit více informací o programu
klientských doporučení, klikněte ZDE.

?

Fotografie střechy, vyúčtování elektřiny, atd.

icon

Řešení potřebuji pro:

Zajímá mě technologie:

*povinné pole